Samen met Mieke Doeschot, sopraan, brengt NOVA naast een symfonie van de Spaanse componist Arriaga en een deel uit  symfonie 63 van Joseph Haydn, liederen en orkestwerken over de maan en de nacht uit diverse landen (Dvorak, Berlioz, Debussy).

Sinfonia a grande orquesta en re minor

Juan de Arriaga y Balzola (1806-1826)

Juan kreeg als kind muziek- en vioolles en bleek uitzonderlijk muzikaal begaafd. Zonder enige opleiding in componeren schreef hij als 13 jarig een kleine opera, die met veel succes werd uitgevoerd. Hij studeerde vanaf zijn 15e  in Parijs aan het conservatorium (viool, compositie en contrapunt). Zijn muziek is sterk in contrapunt (de muziek wordt hierbij vooral gezien in horizontale lijnen, met gelijkwaardige stemmen, waarbij de samenklank ook van belang is naargelang de school).

Arriaga stierf erg jong aan tuberculose. Zijn talent kon daardoor onvoldoende tot ontwikkeling komen. Desalniettemin had hij zich met zijn composities al de bijnaam “de Spaanse Mozart” verworven. De grootste schouwburg in Bilbao kreeg zijn naam en er staat een monument voor hem in het Museo de Bellas Artes in Bibao.

De grote Symfonie (1923) bestaat uit 4 delen:

Adagio-Allegro vivace-Presto; Andante; Minuetto; Andante con Moto.